Біблійна наука – дружинам священиків

Біблійна наука – дружинам священиків

5 березня 2018 року відбулася чергова зустріч для дружин священиків. Цього разу мали приємність слухати повчальне слово о. Ігоря Цмоканича, бібліста, який доступно розповів про важливу роль читання Святого Письма в духовному житті людини.

Отець наголосив, що Біблію християнин має читати постійно, а також вивчати коментарі до неї. Спершу під час читання Святого Письма можуть виникати запитання, та святі отці вчили: «Коли молимося, то звертаємося до Бога, а коли читаємо Святе Письмо, тоді Бог промовляє до нас». Тому знеохочуватися не треба, а далі наполегливо вивчати біблійні сторінки, послуговуючись наукою отців.

Отець висловив цікаву думку щодо постійної актуальності Біблії, передусім тому, що вона – найреалістичніша книга й нікого не осуджує, а тільки подає результати учинків головних героїв. У Святому Письмі відтворено найрізноманітніші життєві ситуації, коли і праведник може спіткнутися, виявляючи слабкодухість, а зла людина – вчинити добре діло. Отож, Біблія наскрізь просякнута надією на Боже милосердя, покаяння грішників, спасіння усякої душі.

Ігор Цмоканич торкнувся і нагальних проблем, які найгостріше постають у процесі духовного зростання християнина. Найбільшою, на його думку, є закритість людей на Бога, брак щирості в стосунках із Ним. Дороговказом, переконаний отець Ігор, має стати Псалтир. Хоча він і не надто емоційний, подекуди важкий для зрозуміння, але все ж у цій книзі кожен знайде відповіді щодо різних ситуацій: коли душу обступає смуток чи, навпаки, проймає радість, коли настало важке випробування. Та найголовніше, читаючи Псалтир, станемо чутливішими до читання і розуміння Святого Письма, навчимося сокрушеності духа та постійного перебування у молитовному стані. Загалом Псалтир – це азбука молитви. Недарма монахи називали його «книгою духовної боротьби».

Більше статтей за темою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *